Trenger du rørlegger?

Bestill her!

Lønner det seg å pusse opp badet?

Lønner det seg å pusse opp badet eller holder det med en enkel oppgradering? Foto: Rørkjøp

Foto: Rørkjøp

Totalrenovering kan raskt bli en dyr affære, og lønner det seg egentlig å pusse opp badet? Finn ut hva Rørkjøps egen ekspert mener du bør tenke over før du renoverer.

Ulik levetid på bad

Her i Rørleggerkjeden Rørkjøp blir vi stadig kontaktet av forbrukere som lurer på når baderommet går ut på dato. Dessverre er dette et spørsmål det ofte kan være vanskelig å svare på. 

– Levetid på norske bad varierer mye, sier Espen Engmann, teknisk fagansvarlig i Rørkjøp.  

– De fleste bad bør ha en levetid på rundt 20 år, om ikke mer, men dette kommer helt an på materialene som er brukt og kvaliteten på arbeidet. 

Espen Engmann, teknisk fagansvarlig i Rørkjøp.

Foto: Jonas Ingstad/Rørkjøp

Hvis badet er i god stand, kan et 10–15 år gammelt bad fint klare seg med kun en enkel oppgradering.

– Men da må alt av rør og sluk fungere etter dagens forskrifter, formaner Engmann. Hvis tilstanden derimot er dårlig, anbefaler vi at du kontakter rørlegger. Da er det på tide å gi nytt liv til badet.

Enkel oppgradering av badet

For de fleste vil et enkelt ansiktsløft være både den mest aktuelle og billigste løsningen. Her kan du for eksempel foreta en skikkelig rengjøring av flisene, sette inn nytt armatur eller løfte helhetsinntrykket ved å bytte til et mer moderne speil med integrert belysning. Sørg i så faøø for å tette hull etter for eksempel det gamle speilet på en forsvarlig måte.

– Dette er fine tiltak dersom badet er i god stand, sier Engmann men understreker at det kan være en kortsiktig løsning.

– Billige løsninger fører sjeldent til en økning i kvaliteten. Dette bør dermed kun prioriteres hvis resten av baderommet er på stell med egnet membrantype på gulv og vegg.

Dette badet er renovert av Rørkjøp-bedriften Rørlegger Dan Berg i Alta.

Foto: Rørlegger Dan Berg

Totalrenovering av bad

Av og til holder det ikke med enkle oppgraderinger, da er det en ordentlig totalrenovering av badet som må til.  

– Mange velger å rive helt ned til skjelettet og bygger deretter opp rommet på nytt. Dette er spesielt populært i eldre bygg, da de gjerne har mindre rom enn det som er vanlig i dag, forklarer Engmann. 

– Men dette krever selvsagt et helt annet budsjett enn det en enkel oppgradering gjør. 

Ved en totalrenovering må både snekker, murer, rørlegger og elektriker involveres for at du skal få et godt og trygt fundament til det nye badet ditt. Det viktigste er at du bruker godkjente fagpersoner, og at alt dokumenteres og blir gjort i henhold til forskriftene, understreker Engmann. 

Sjekk referanser på alle bedrifter som er involvert i prosjektet. Ikke start opp uten nødvendig prosjektering,  en fornuftig fremdriftsplan og en betalingsplan. Leverer bedriftene dette på strak arm er man godt på vei til et flott bad uten for mye støy under veis. 

Det vil alltid være lønnsomt å pusse opp badet om det  gjøres skikkelig og uten å ta snarveier.